Hoofdstuk 2 Paragraaf 2


Vul de gaten in. Druk dan op "controleren" om je antwoorden te controleren.
Paragraaf 2 Tekst A,B en C

Tekst A

Er zijn in de wereld gebieden die zo droog zijn dat er geen planten groeien. Een voorbeeld is de Sahara. Gebieden die zo droog zijn, hebben een . Woestijnen waar nooit een druppel regen valt, bestaan niet. Zelfs in de droogste woestijngebieden het wel eens. Een groot deel van dat water zakt snel weg in de . Of het verdampt. Voor planten, dieren en blijft er weinig over. De regen die in woestijngebieden valt, komt heel onregelmatig naar beneden. Soms valt er geen druppel regen. Maar dan ineens komt er een flinke . In een uur tijd kan dan zoveel water vallen dat er ontstaan. Die rivieren zijn maar tijdelijk. Als het water is of in de grond is weggezakt, staan de rivieren weer droog. Jarenlang! Zo’n rivierbedding die meestal droog staat, maar af en toe water heeft, heet een .

Tekst B

Het is heel goed mogelijk om in droge gebieden te leven. Dat zie je aan de Verenigde Staten. Maar dan moeten de mensen wel hebben. Er zijn een paar manieren om aan water te komen.
- Het water kan met uit vochtige gebieden naar de woestijn gebracht worden. Dat gebeurt in de Verenigde Staten.
- Door een woestijn kan een rivier stromen die uit een vochtig gebied komt. Een voorbeeld daarvan is de Nijl. Die begint in de , maar in stroomt deze rivier door de woestijn.
- Soms zit er water in de grond. Dat water kan via de ondergrond uit andere gebieden komen. Zo’n vochtige plaats in de woestijn is een .
- Steeds meer landen maken van zeewater. Het zoute zeewater wordt gekookt. Er ontstaat dan . Dat zie je ook als je thuis water verwarmt. De waterdamp kun je opvangen. Als het afkoelt, wordt het weer water. Dit water is water. Het is een goede manier om zoet water te maken, maar wel .

Tekst C

Niet alle droge gebieden zijn kurkdroog. Aan de rand van woestijngebieden valt iets meer neerslag. Dat is net genoeg voor sommige soorten planten. Deze halfdroge gebieden noemen we , maar overal in de wereld hebben ze andere namen. In de Verenigde Staten spreken ze bijvoorbeeld over . In de steppegebieden groeit vooral . Dat is niet het groene, sappige gras van onze weilanden. Het is vooral hard en gras. Het groeit in pollen bij elkaar, met daartussen kale, onbegroeide plekken. In sommige gebieden is dit harde gras voedsel voor schapen en .

Tekst D

Het komt wel eens voor dat je ’s morgens door de mist naar school fietst, maar dat later op de dag de zon schijnt. Door de warmte van de zon is de mist verdwenen. Dat gebeurt soms ook met wolken. Die hangen op grote hoogte in een gebied waar het is. Als de lucht gaat , komen de wolken in warmere luchtlagen. De druppeltjes verdwijnen en er valt dan geen regen. Droogte kan dus ontstaan door lucht. Maar wanneer daalt de lucht?
- Lucht die over de bergen komt, zal aan de andere zijde van de bergen dalen.
- De lucht die bij de omhoog gaat en die daar voor veel regen zorgt, komt op zo’n 1500 km van de evenaar vandaan naar beneden. Daar is het droog. En daar liggen veel .
- Sommige gebieden liggen ver van zee. In de buurt van de zee is de lucht vaak vochtig. Maar als je verder van zee komt, wordt de lucht steeds . Na elke regenbui zit er minder vocht in de lucht. Heel ver van zee is het daarom erg droog.
- Er zijn gebieden waar de wind altijd van het naar de zee waait. De vochtige lucht die boven zee hangt, kan niet naar het land komen.

Tekst Extra

Alle woestijngebieden zijn . Daardoor groeit er weinig. Maar verder zijn er tussen woestijngebieden grote .
- Veel mensen denken dat woestijnen grote zandbakken zijn. Dat is niet waar. Er zijn wel zandwoestijnen, maar er zijn ook rotswoestijnen en grindwoestijnen.
- Sommige woestijnen zijn vlak. In andere woestijngebieden komen soms grote voor. De hoogste toppen in de Sahara zijn bijvoorbeeld meer dan 3000 hoog, terwijl de laagste delen op zeeniveau liggen.
- Er zijn mensen die denken dat woestijngebieden onvruchtbaar zijn, omdat er geen planten groeien. Maar in sommige droge gebieden kunnen wel planten groeien, als er maar voldoende water is. Amerikanen die in de woestijn wonen, hebben toch een mooi grasveld voor hun huis.