Hoofdstuk 2 Klimaten Paragraaf 1 ABC


Vul de gaten in. Druk dan op "controleren" om je antwoorden te controleren.
Paragraaf 1 Tekst A, B en C

Tekst A

Niet alle gebieden in de wereld zijn even warm. Zo is het in Suriname altijd warmer dan in Nederland. Daarvoor zijn twee verklaringen. In bron 3 zie je dat de in de buurt van de de aarde verwarmen. Maar dezelfde hoeveelheid zonnestralen moet in de buurt van de Noordpool een veel gebied verwarmen. Bij de evenaar kan het dus warmer worden dan bij de . Belangrijk is ook de afstand die het zonlicht door de aflegt. Hoe langer die afstand is, hoe zwakker het zonlicht wordt. Zoals je in bron 3 kunt zien, is die afstand in de buurt van de Noordpool erg . Veel langer dan bij de evenaar. Daardoor heeft het zonlicht bij de polen minder kracht dan in de buurt van de evenaar. Gebieden rond de evenaar zijn dus erg . Dicht bij de pool is het erg koud.

2.1 bron 3.JPG

Tekst B

Warme lucht . Als je in de winter je handen boven een warme radiator houdt of als je in de zomer bij de barbecue staat, merk je dat heel goed. Warme lucht die omhoog gaat, af. Hoe hoger de lucht komt, hoe het wordt. Op een paar kilometer hoogte kan het wel 40 graden . In de lucht die naar boven gaat, zit soms veel vocht. Door de afkoeling kan de lucht dit vocht net meer zo goed vasthouden. Dat zie je ook als warme lucht in de winter tegen een koud raam komt. Daar ontstaan dan kleine en soms kleine stroompjes water. In de natuur gebeurt dat ook. Op grote hoogte ontstaan kleine druppeltjes. Wij zien die druppeltjes in de vorm van . Als de afkoeling doorgaat, komen er steeds meer druppeltjes en worden ze steeds groter. Ten slotte vallen ze omlaag en het. Regen die ontstaat door opstijgende warme lucht noemen we .

Tekst C

Rond de is het warm. Deze warme gebieden noemen we tropische gebieden of de . Elk stukje van de tropen wordt door de zon goed verwarmd. De warme lucht neemt vocht mee naar boven. Als de lucht afkoelt, ontstaan er . Het gaat dan regenen. Warme gebieden waar het hele jaar veel regen valt, hebben een regenklimaat. Voor plantengroei zijn de warmte en de neerslag heel goed. Nergens in de wereld groeien zoveel planten als in de tropen. En nergens worden de planten zo groot als daar. Er zijn ook tropische gebieden waar het een paar per jaar weinig regent. In anderen maanden regent het wel veel. Deze gebieden hebben een . Het landschap van een savanne heeft veel bomen, maar ook open plekken. De savannen zijn het leefgebied van , nijlpaarden en giraffen.